De bewoners van dertig huizen in de Venlose wijk ’t Ven moesten gistermorgen hun woning verlaten. Bewoners van nog eens 75 woningen in de buurt mochten niet meer de straat op en moesten ramen en deuren gesloten houden.

Specialisten van het Explosieven Opruimingscommando EOC demonteerden de ontsteking van het gevaarte. De bom is in een beveiligde wagen naar het gebied Californië tussen Venlo en Sevenum gebracht en rond 15.00 uur veilig tot ontploffing gebracht.

Het was de 157e bom die de landmacht sinds de Tweede Wereldoorlog in Venlo opgeruimd heeft. Nadat deze Amerikaanse vliegtuigbom begin deze week bij graafwerkzaamheden werd gevonden, zetten specialisten van de landmacht er een hut van containers overheen. De containers werden gevuld met zand en stro. Zand vanwege het gewicht, en stro om bij een onverhoopte explosie de scherven op te vangen. Specialisten van het EOC maakten gistermorgen de ontsteking met behulp van een robot vanuit een verderop gelegen container onschadelijk.

In totaal zette de gemeente 45 politiemensen en twintig stadswachten in voor het ontruimen van de wijk ’t Ven en het afzetten van de gevaarlijke gebieden in Venlo en Californië.

Volgens een woordvoerder van de brandweer was de bom tijdens de oorlog gedropt door een geallieerd vliegtuig, dat in problemen was geraakt toen het door afweergeschut was getroffen. De bom kwam daarbij terecht vlak bij een klooster in ’t Ven, een agrarisch gebied aan de Duitse grens dat toentertijd nog nauwelijks bewoond was. Blijkbaar heeft niemand daar iets van gemerkt, want het explosief werd pas enkele dagen geleden ontdekt.