Door omstandigheden kon slechts een klein deel van de Brigade ten noorden van de Rijn ingezet worden. Het merendeel van de Polen leverde strijd in het dorp Driel ten zuiden van de Rijn.
De expositie laat behalve beelden van deze strijd ook de opleiding van de Poolse Brigade in Schotland en het bezoek de Polen in 1945 naar Driel en Oosterbeek zien.
Een groot aantal originele uniformen en zeldzame uitrustingsstukken zijn afkomstig van de Stichting ?Wojtek, Poolse Bevrijders op alle fronten?. Veel foto?s afkomstig uit het negatieven-archief van het Sikorski instituut in Londen zijn nog nooit eerder afgedrukt. Hieronder zijn ook unieke kleurenfoto?s van de opleiding in 1944. De organisatoren hebben de beschikking gerkregen over persoonlijke stukken van generaal Stanisław Sosabowski, die tot op heden alleen binnen de familie Sosabowski getoond zijn. Hierbij is een unieke opname van de stem van generaal Stanisław Sosabowski tijdens een van zijn toespraken tot zijn manschappen. Voor de Poolse veteranen zal dit naar verwachting een emotioneel wederhoren zijn.

De Stichting Driel-Polen heeft deze expositie georganiseerd in samenwerking met de Stichting ?Wojtek Poolse Bevrijders op alle fronten? uit Boxel, het Airborne museum Hartenstein in Oosterbeek, het Sikorski instituut in Londen en particulieren. Het Kerkbestuur van de R.K. Kerk heeft haar ruimte beschikbaar gesteld om het materiaal tentoon te kunnen stellen zonder dat de geplande diensten hierdoor verstoord worden.

Ook voor de meeste van de dit jaar aanwezige Poolse veteranen zal dit na vele jaren de eerste keer zijn dat zij weer met dit materiaal of foto?s geconfronteerd worden. Een waar eerbetoon.


Openingstijden:

Woensdag 15 september tot en met maandag 20 september van 10.00 ?
17.00 uur.
Tijdens de herdenking op zaterdagmiddag is de expositie om
15.00 uur gesloten.
De toegang in gratis..