Kolonel Bosshardt (91), als majoor bekend als het boegbeeld van het Leger des Heils, ontvangt maandag de Yad Vashemonderscheiding voor haar hulp aan joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Isra?lische ambassadeur in Nederland, Eitan Margalit, zal haar de bijbehorende medaille overhandigen in het hoofdkwartier van het Leger des Heils in Almere.
Hoewel de bezetter het werk van het Leger des Heils in 1941 had verboden, bleef Bosshardt zich gedurende de oorlog inzetten voor een groep joodse kinderen, onder wie de zusjes Hendrina, Dimphina, Helena en Roos Terhorst. Zij vroegen de onderscheiding voor de ?majoor? aan bij het herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem.

Meisjesweeshuis
Bosshardt werkte als 26-jarige bij het begin van de Duitse bezetting in mei 1940 in het kindertehuis De Zonnehoek op het Rapenburg in Amsterdam, in het hart van de joodse wijk. In de naburige Rapenburgerstraat was het joodse meisjesweeshuis, dat de bezetters al snel leeghaalden. Daardoor brachten veel joodse ouders hun kinderen naar De Zonnehoek.
Winterhulp, een organisatie van de bezetter, vorderde het kindertehuis begin 1941.
De inmiddels ?illegale? heilssoldaten weken met ongeveer zeventig kinderen, onder wie de zusjes Terhorst, uit naar Amsterdam-Noord en later naar het Gooi. Daar hebben ze in de loop van de tijd wel op tien verschillende adressen gewoond.
Omdat er niet genoeg geld was voor voedsel, ging Bosshardt ondanks het verbod van de Duitsers toch collecteren.
Ze werd verraden door een NSB-vrouw en opgepakt. Doordat haar ondervrager op een keer de deur van de verhoorkamer en de buitendeur niet had afgesloten, wist ze te ontsnappen.
Hongerwinter
Tijdens de hongerwinter trok de majoor er op haar oude fiets met houten banden op uit om op het platteland voedsel voor de kinderen bij elkaar te scharrelen. Ze wist de zusjes Terhorst steeds bij haar en bij elkaar te houden.
?De majoor is voor ons als een moeder, en ze noemt ons tot op de dag van vandaag ?mijn kinderen??, schreven die aan de beoordelingscommissie van Yad Vashem. ?We hebben ons leven, onze kinderen en kleinkinderen aan haar te danken.?
Yad Vashem eert sinds de oprichting in 1953 niet-joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzonder hebben ingezet om joden te redden. Inmiddels hebben ongeveer 19.700 mannen en vrouwen, onder wie bijna 4600 Nederlanders, een Yad Vashemonderscheiding ontvangen.

Bron: Brabants Dagblad