Veteranendag heeft sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Prins Bernhard der Nederlanden. Op 24 mei 2006 besloot de ministerraad de Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen. Deze maand besliste de ministerraad dat op die dag zelfs de Nederlandse driekleur uit mag.

De herdenkingsdag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteraan. Nederland telt rond de 130.000 oud-strijders. Voortdurend is er overigens discussie over dat aantal, omdat niet altijd helder is of militairen die bijvoorbeeld in Afghanistan zijn geweest en nog in actieve dienst zijn ook tot de veteranen behoren.

De dag begint met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal waar premier Balkenende een toespraak houdt. Aansluitend reiken op het Binnenhof de Prins van Oranje, minister-president Balkenende, minister Van Middelkoop en staatssecretaris De Vries van Defensie en commandant der strijdkrachten generaal Van Uhm onderscheidingen uit aan veteranen en militairen in actieve dienst.

Daarna neemt prins Willem-Alexander op de Kneuterdijk het defilé af. Tachtig detachementen nemen deel: 2500 veteranen en 800 militairen. Dit jaar loopt voor het eerst een detachement van de politie mee: veteranen die nu als agent aan de slag zijn.

Er doen ook vijftien veteranen en militairen mee op de racefiets. Zij zijn begin deze week vertrokken vanuit Normandië en volgen de historische route van de Koninklijke Brigade Prinses Irene, die in de Tweede Wereldoorlog bijdroeg aan de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. De fietstocht eindigt morgen in Den Haag.

Aan een luchtparade boven de Hofvijver in Den Haag doen onder meer vier F-16’s en twee Apachehelikopters mee.

De organisatie van Veteranendag en de gemeente Den Haag hebben naar aanleiding van de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag extra veiligheidsmaatregelen genomen.
bron: www.reformatorischdagblad.nl