Andries Petersen had zijn laptop meegenomen met daarin zijn database. Voor hem was het een bijzondere ervaring om vaak hoogbejaarde verzetsdeelnemers hun eigen gegevens in zijn database te tonen. Ook kon hij diverse mensen aan gezochte informatie helpen.
Ook voor mij was het een bijzondere ervaring om mensen over hun activiteiten in de oorlog te horen spreken en die te herkennen uit de boeken die ik in de loop der jaren heb gelezen.

Na de ontvangst met koffie en gebak werd de Dag van het Verzet geopend door de heer Hemmes, voorzitter van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945.

Hierna konden de aanwezigen genieten van demonstraties glasblazen, de verschillende stands bezoeken of gewoon oude bekenden ontmoeten en herinneringen ophalen.

      

De prima verzorgde lunch werd met smaak genuttigd. Bij de stands bleef het druk en menig vraag kon direct worden beantwoord.
Naast de Documentatiegroep waren diverse musea vertegenwoordigd: Hartenstein, Bevrijdingsmuseum 1944 Groesbeek, Achterhoeks Museum, Friesch Verzetsmuseum en het Verzetsmuseum uit Amsterdam.. Ook de Nederlandse federatieve raad van het voormalig verzet Nederland n.f.r./v.v.n. was met een stand aanwezig.

Rond half drie werd de Dag van het Verzet 2008 afgesloten door de heer Hemmes, waarna gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus werden gezongen.
Een bijzondere en zeer geslaagde dag.
Volgend jaar hopen wij zeker opnieuw aanwezig te zijn

© Dirk Docter