De herdenking was georganiseerd door de Canadese regering en het Nationaal Comit? Thank You Canada and Allied Forces. Tijdens de plechtigheid werd gebeden en werden kransen gelegd. Op de erebegraafplaats liggen 2338 voornamelijk Canadese militairen begraven.

De oud-strijders kregen voorafgaand aan de herdenking een lunch aangeboden. Eenmaal op de begraafplaats hielden veel veteranen hun zakdoek bij de hand om eventuele tranen weg te vegen. Alle veteranen droegen, naast hun onderscheidingen, een klaproosje op de borst. De klaproos is het symbool van de dodenherdenking in Engeland en Canada, dankzij een gedicht dat een Canadese legerarts tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef over klaproosjes op het slagveld.

Herinneringsmedaille

Voor de zestigste herdenking van de bevrijding zijn naar schatting 1700 Canadese veteranen en hun begeleiders naar Nederland gekomen. De verwachting is dat veel veteranen door hun hoge leeftijd voor de laatste keer in Nederland zijn. De oud-strijders krijgen onder meer een herinneringsmedaille mee naar huis.

De herdenking in Groesbeek was de eerste van een reeks plechtigheden rondom de bevrijding. Zo staat er zondag in Apeldoorn nog een grootscheepse herdenking op het programma.

Bron: Brabants Dagblad