Voor 1500 veteranen is er een subsidie van 1000 Canadese dollar (600 euro). Canada hoopt dat met deze tegemoetkoming in de reiskosten meer veteranen ?met onze Nederlandse vrienden” de 60e herdenking van de bevrijding zullen bijwonen. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie moeten de veteranen tussen september 1944 en mei 1945 in Nederland of de Nederlandse wateren hebben gediend.


Guarnieri is van plan om aan het hoofd van een delegatie veteranen naar Nederland te gaan. Zij zullen herdenkingsbijeenkomsten bijwonen op de Canadese oorlogsbegraafplaatsen in Groesbeek (3 mei) en Holten (4 mei). Ook lopen Canadese veteranen op 8 mei in Apeldoorn mee in een parade, aldus het ministerie.


Canada heeft 2005 uitgeroepen tot het Jaar van de Veteraan. Dat moet uitgroeien tot ?een show van dankbaarheid” en een ?nationale geschiedenisles”, aldus Guarnieri.


Nederland heeft zijn bevrijding voor een belangrijk deel te danken aan Canadese militairen. Meer dan 200.000 Canadezen vochten op Nederlands grondgebied tegen de Duitse bezettingsmacht. Ruim 7600 van hen kwamen door de gevechten om het leven.


Bron: Reformatorisch Dagblad