De tientallen bezoekers die het afgesloten gebied jaarlijks aandoen moeten toenemen tot enkele duizenden.

„Dit mag geen massale attractie worden. Wel moeten we het gebied ontsluiten voor een groter publiek, zodat meer mensen kunnen zien wat hier gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog”, aldus Norder deze week tijdens een rondleiding door de duinen.

Het duingebied van Scheveningen telt 78 bunkers en heeft een ondergronds gangenstelsel met een lengte van bijna 2 kilometer. Vrijwilligers van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen verzorgen rondleidingen door het duingebied. Deze mannen hebben encyclopedische kennis van de Tweede Wereldoorlog.

Toegang tot het gebied moet alleen onder begeleiding mogelijk zijn, vinden zij. Het terrein is beschermd natuurgebied, waterwingebied en bovendien is het ondergrondse gangenstelsel net een labyrint, waarin je gemakkelijk kunt verdwalen.

De Stichting Atlantikwall heeft de afgelopen jaren plannen ontwikkeld om het gebied toegankelijk te maken. De eerste bunker die zij heeft genomineerd is de Marine Seeziel-Batterie. Nu is een wandeling door het complex nog een avontuurlijke tocht, waar je op je hoede moet zijn voor gaten in de grond en lage deuropeningen waar je je hoofd kunt stoten. Na een zorgvuldige renovatie en het aanleggen van verlichting in de gangen, moet het bouwwerk gemakkelijker toegankelijk zijn.

Wanneer de plannen voor het historierijke gebied worden verwezenlijkt, is niet bekend. Volgens Norder wil de gemeente een financiële bijdrage leveren, maar voor concrete bedragen is het volgens hem nog te vroeg.