Bruchem
Het staat er echt, in koeienletters nog wel: Wir glauben noch in Adolf Hitler, an Deutschen Sieg. De tastbare herinnering is in witte letters gekalkt op een huis tussen Bruchem en Kerkwijk. Overblijfsel van de nadagen van de oorlog toen het Duitse moreel aan het Maasfront versterkt moest worden. De tekst is bewust niet overgeschilderd, opdat niemand zal vergeten…

Het huis staat langs de oude vluchtroute van de geallieerden. De Pegasus Escape-line is de afgelopen dagen bewandeld door 36 jongeren van de Northumbria Army Cadett Force. De jongeren tussen de 13 en 18 jaar zijn begonnen in Arnhem. Zaterdag liepen ze de escape-line in de Bommelerwaard. Gisteren zijn ze vertrokken na een bezoek aan het Linecrossers monument in Hank.

Menigeen is op pad gestuurd met naam van een ver familielid, gesneuveld bij de slag om Arnhem. Behoorlijk wat kinderen hebben het familielid gevonden op het oorlogskerkhof in Oosterbeek. Callum Gincell (14) uit Newcastle is een beetje trots dat een oom van zijn vader George Mc Carthey, zijn leven heeft gegeven in de beroemde slag. George is niet ouder dan 21 jaar geworden.

Acht meisjes
Callum zal hem niet vergeten.
Lucy Barrat (14) is een van de acht meisjes in het jongensgezelschap. Haar broer en haar vader zitten in het leger en ook zij denkt dezelfde weg te gaan.
De Britse kadetten maken in de weekeinden vrijwillig kennis met het leger. Zestig procent kiest uiteindelijk voor een militair beroepsleven. Lucy weet niet of familie is omgekomen in de oorlog. Zestig jaar is voor haar erg lang geleden. Voor haar is de wandeling vooral een eerste kennismaking met Nederland en een weekje vrij van school.

Opdat wij niet vergeten…
Michael Weightman (25) verwoordt het op zijn manier: „Hier zijn zoveel jongens gesneuveld die jonger waren dan ik.“
Hij probeert zich in te leven wat het betekende om in 1944-1945 over de smalle dijken te vluchten, weg te duiken in de bloeiende berm, bang te zijn in een omgeving die
anno 2006 zo vredig oogt.
Dat past precies in het streven van de WW2 Escape Lines Memorial Society: de herinnering levend houden.

Wandeltochten
Deze organisatie houdt wandeltochten over de vluchtroutes in de door de nazi’s bezette landen. Eerder zijn in Frankrijk, Italie en op Kreta tochten gehouden. Dit was de eerste keer in Nederland.
Volgend jaar hoopt de organisatie op honderd jonge deelnemers uit alle windstreken om de Freedom Trail Holland te lopen.

Opdat ook zij niet vergeten.

bron: www.brabantsdagblad.nl