De brieven doken begin dit jaar op in het Limburgse Maasbree.

Nuland/Maasbree –
De ogen van Ken McKernan (79) vullen zich met tranen. Zojuist heeft hij in Motel Nuland zeven vergeelde brieven ontvangen. Zestig jaar oude brieven van zijn moeder, die hem verliet toen hij nog een klein manneke was. Moeder vertrok naar New York, maar bleef haar zoon gedurende de laatste jaren van de oorlog schrijven. Kens grootouders voedden hem op.

Safe

?Ik kreeg een brief van een Amerikaanse soldaat. Hij schreef dat je in Frankrijk bent. God will keep you safe. Ik hoop dat de oorlog snel over is en we elkaar weer ontmoeten. Ik kom dan naar huis en zoek je op?, schreef z?n moeder op 7 november 1944. De bejaarde Engelsman met Ierse voorouders heeft het er zichtbaar moeilijk mee. ?Ik kan me niet herinneren dat ik deze brieven ooit onder ogen heb gehad?, snikt hij. Na de oorlog heeft hij zijn moeder nog verschillende keren gezien. ?Maar dit is heel speciaal.?
Ook Jeu Henkens (72) uit Maasbree is ge?motioneerd. Als voorzitter van de lokale historische werkgroep ontdekte hij de brieven begin dit jaar in het Maasbreese museum De Brede. Ze lagen in een sigarenkistje, keurig bijeengebonden met een touwtje. Henkens begon een zoektocht naar Ken en schreef diverse instanties in Engeland die zich bezighouden met oorlogsdocumentatie. Een van de brieven belandde op een website en werd gelezen door Kens zoon. Lang bleef het toen niet meer stil.

Nederland

?Ik kom in september weer naar Nederland?, schrijft Ken het afgelopen voorjaar naar Maasbree. Hij zou daar zijn op uitnodiging van de Stichting Market Garden Veterans Association in Nijmegen. Die herdenkt net als elders in het land samen met de veteranen van 1940-1945 het feit dat Nederland zestig jaar geleden is bevrijd. Operatie Market Garden luidde immers de bevrijding van Nijmegen en omgeving in. De stichting brengt uiteindelijk Ken en Limburgse Jeu bijeen.

Codecijfers

Ken en Jeu vragen zich hardop af hoe de brieven – geadresseerd aan veldposten en voorzien van vaste codecijfers – in Maasbree terechtgekomen kunnen zijn. Ken vertelt dat hij vanaf de landing in Normandi? op D-Day tot aan het einde van de oorlog continu gevochten heeft. In de Ardennen en tijdens de operatie Market Garden. Jeu Henkens is nieuwsgierig. Hij wil weten of Ken ook in zijn dorp Maasbree is geweest. Nee, dat niet, maar wel in Blerick. En dat ligt niet ver van Maasbree. Sterker nog, tot kort voor de oorlog viel Blerick onder de gemeente Maasbree. Zou daar een verklaring liggen? Ken maakt het niet zoveel uit. Hij koestert de tastbare herinneringen aan zijn moeder. Zijn vrouw Ann zegt: ?Op 26 september wordt Ken tachtig. Dan geven we een groot feest en laten we de film en foto?s van deze dag aan iedereen zien!?

Bron: Brabants Dagblad