De virtuele rondgang is gebaseerd op onderzoek van ingenieur Koos Hage van dS+V. Het getroffen gebied omspant de oude stadsdriehoek en delen van het Nieuwe Werk, Cool, het (huidige) CS Kwartier, de Agniesebuurt, het Oude Noorden, Rubroek, Kralingen en Struisenburg. Het bombardement en de branden kostten aan ongeveer 850 mensen het leven. 80.000 Mensen raakten dakloos, doordat ongeveer 25.000 huizen en 11.000 andere panden werden vernield.
Bij de opbouw van het verwoeste gebied koos het toenmalige gemeentebestuur ervoor een nieuw centrum te laten verrijzen in plaats van het oude te herbouwen. Daardoor is er nu een duidelijke scheidingslijn tussen de oude en de nieuwe gedeelten van het centrum van Rotterdam.
De brandgrens wordt 14 mei verlicht met 128 lampen van elk 7000 Watt, net als vorig jaar. Burgemeester Ivo Opstelten zet rond 22.30 uur de eerste lampen aan bij het beeld De Verwoest Stad van Ossip Zadkine. Binnen een kwartier branden alle lampen.
Het project De Bunker sluit aan bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De reizende tentoonstelling van het promotiebureau voor de Nederlandse geschiedenis Anno, gaat over dilemma’s in oorlogstijd. Het draait om de vraag: Wat zou jij doen? De bezoeker krijgt keuzes waar burgers in de oorlog ongevraagd voor werden gesteld, die tussen goed en kwaad, verzet of collaboratie, vluchten of vechten. Alle dilemma’s zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen. De bezoeker krijgt te horen hoe het verhaal in werkelijkheid afliep. Opstelten opent het project op 14 mei. Het blijft tot en met 25 juni in Rotterdam.