Het betekent dat de planning om de bossen rond Apeldoorn in 2010 ‘mijnvrij’ te verklaren niet gehaald wordt, zei projectleider Evert van Offeren van de gemeente Apeldoorn gisteren. Sinds 1998 wordt in de Koninklijke Houtvesterijen en het Gemeentebos bij Apeldoorn gezocht naar honderdduizenden bommen, mijnen en kogels die door de Duitsers in de bossen verzameld en achtergelaten zijn. "Wat we eerder niet wisten, is dat de geallieerden in 1946 munitie naar de Garderense Heide bij Nieuw Milligen verplaatst hebben en daar tot ontploffing hebben gebracht. Daarbij is veel explosief materiaal achtergebleven." Het gebied ligt naast het gevechts- en verkeersleidingscentrum van de Koninklijke Luchtmacht. De verwachting is dat zeker tot na 2012 het werk wordt voortgezet. Het te ruimen gebied is al eerder uitgebreid.
De munitie is in de oorlog achtergelaten door de Duitsers. De Canadezen en Engelsen hebben na de oorlog het materiaal slordig geruimd. Door de bommen en kogels in grote gaten te gooien en tot ontploffing te brengen, is veel materiaal in de omgeving terechtgekomen.
De ruiming wordt bekostigd door het ministerie van Financiën en de gemeente Apeldoorn. Geschatte kosten: 65 miljoen euro.
bron: www.brabantsdagblad.nl