Er moet tijdens en na de bevrijdingsdagen in 1944 heel veel explosief materiaal in de Bossche wateren terecht zijn gekomen. J. Hendriks uit Berlicum reageert op de oproep van L. van Gent aan de gemeente om eens in de archieven na te speuren of de Dommel wel goed is schoongemaakt na de half mislukte pogingen van de Duitsers om de vier Dommelbruggen (onder andere draaibrug, en Stationsbrug) de lucht in te laten vliegen. Van Gent vroeg de gemeente om actie te ondernemen nadat begin mei een brisantgranaat is gevonden bij werkzaamheden onder de Vughterbrug. Hendriks – "ik ben van 1939" – kan zich als de dag van gisteren herinneren hoe in 1949 ineens kisten vol munitie uit de Singelgracht tevoorschijn kwamen. "Dat was bij de demping van de Parkstroom, de Binnendiezetak bij het Tilmanshofje waar ik toen woonde. Grond werd uit de verzande Singelgracht gebaggerd naar de Parkstroom. Daar zat allerlei munitie bij. In de baggermolen in de gracht zelf kwamen ook granaten terecht. Men heeft het werk toen tijdelijk stilgelegd om de explosieven te kunnen opruimen." Volgens Frans Michels van het Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch, is na de bevrijding op vele plaatsen in Den Bosch munitie in het water gedumpt. "Men had het niet meer nodig en wilde het niet mee terugnemen. Ik weet uit eigen waarneming dat in de wetering langs de spoorlijn bij de Rijckevorsel van Kessellaan munitie is gegooid. Ook in de gracht bij Fort Orthen zijn explosieven gedumpt. Wij speelden daar als kinderen mee. Ik ben ervan overtuigd dat in Aa en Dommel nog een hele hoop ligt", aldus de 69-jarige Michels. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden de archieven op verzoek van Van Gent inderdaad bekeken.
Lid worden
Besloten deel
Op de ledenservice vindt u momenteel o.a. de scans van Terugblik ’40-’45 en een doorzoekbare index van alle artikelen. Vanaf september 1963. Ook is een rapportage van de Werkgroep Einde Verzameling in te zien.
Snelmenu
Verzamelbanden/Zebra
Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we in 2018 een verzamelband voor leden uitgebracht. Er passen twee jaargangen van Terugblik ’40-’45 in een band.
Klik hier voor meer informatie/bestellen
Het boek “De Strepen van een zebra” wordt u als lid van de Documentatiegroep ’40-’45 GRATIS aangeboden.
Nabestellen Terugblik ’40-’45
Wilt u een eerdere editie van Terugblik ’40-’45 nabestellen?
Zoek in ons archief
Archief doorbladeren
Trefwoorden
De Documentatiegroep ’40-’45 is in 1963 opgericht als vereniging van verzamelaars van documentatie en militaria, maar tegenwoordig is het merendeel van de leden geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De Documentatiegroep ’40-’45 heeft zo’n 700 leden, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland tot in Canada en Australië.
Lid worden kost slechts EURO 45,- per jaar! (tot 21 jaar EURO 30,-, minimum leeftijd 16 jaar). Leden in het buitenland betalen daarbij een bijdrage in de portokosten. Daarvoor krijgt u 11x per jaar het blad Terugblik ’40-’45, kunt de beurzen bezoeken en kunt u deelnemen aan excursies. Voor meer informatie kijk onder ‘Vereniging‘.
Opzeggen
Opzeggingen van het lidmaatschap uitsluitend schriftelijk of per e-mail vóór 3 december aan het adres van de secretaris van de vereniging. Het adres staat in Terugblik onder colofon.
Kan ik per maand opzeggen?
Nee, Documentatiegroep ’40-‘45 is een vereniging. en opzeggen is alleen per kalenderjaar mogelijk.