Beide bommen, ??n van 500 en ??n van 1000 pond, zaten zes meter diep in de grond en dateren uit de Tweede Wereldoorlog. "Die zijn tijdens een bombardement in aanloop op het vliegveld gevallen", aldus adjudant R. van Pelt van de EOD. Op het vliegveld zelf zijn volgens hem sinds 1945 al zo’n vierhonderd van dergelijke bommen geruimd.

Bewoners van zeven woningen in buurt van de vindplaatsen, moesten tijdens het ruimen het gebied verlaten. Verkeer werd omgeleid. Zaterdagmiddag werd het terrein weer vrijgegeven. In de loop van de week worden alle containers, die ter bescherming rond de vindplaatsen stonden, verwijderd. De EOD verrichtte de ruiming in opdracht van de gemeente Tilburg. De Duitse bommen lagen namelijk in het gebied waar de Burgemeester Letschertweg, de westelijke rondweg van Tilburg is gepland.

Risico
Om 10 uur startte de EOD met het ruimen van de meest risicovolle 500-pondsbom. Van Pelt: "Daarin zit een soort valstrik, die in werking kan worden gesteld bij het uitdraaien van de ontsteking." Het onschadelijk maken gebeurde daarom op afstand en werd met de camera gefilmd. "Om er achteraf zeker van te zijn dat we geen ontsteker of raketklem meer zien zitten, waardoor de bom nog kan afgaan", aldus Van Pelt. De ontsteking van de 1000-ponder werd wel van nabij losgemaakt. De vliegtuigbommen op hun vindplaats tot ontploffing brengen zou volgens Van Pelt een te grote schade aan alle kabels en leidingen in de grond betekenen. Beide explosieven worden daarom afgevoerd naar Den Helder. Van Pelt: "De marine neemt ze mee de zee op. Ze laten ze op een pallet dertig meter diep het water in zakken. Van een afstand brengen ze de bommen tot ontploffing."

-De twee bommen die zaterdag onschadelijk zijn gemaakt lagen nabij de Prinsenhoef (500 pond) en de Langenbergseweg (1000 pond).
-Tijdens de ruiming zijn denkbeeldige veiligheidscirkels (600 meter bij de 1000 pond en 400 meter bij de 500 pond) getrokken. Bewoners moesten daaruit weg, ook mocht er geen vee in de weilanden staan.
-Eigenlijk zouden de bommen al in januari worden geruimd. De actie werd uitgesteld omdat in de nabijheid van de vindplaatsen een veehouder veel vee op stal had staan. Dat vee kon toen nog niet in weilanden elders worden gezet.
-In 2000 werden voor het laatst bommen geruimd in Tilburg. Het ging destijds om negen 100-pondsbommen die in de grond zaten op een uitbreidingslocatie van stadsdeel Reeshof.