De raket die donderdag werd gevonden in een woonwijk in het Venlose Blerick, is rond negen uur in de avond vervoerd naar industrieterrein Trade Port. Daar zal het explosief naar verwachting vrijdag tot ontploffing gebracht worden, zo heeft de politie laten weten.

De raket werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden op een bouwterrein aan de Pepijnstraat. De ontsteking van de raket zat er nog in, waardoor er ontploffingsgevaar was.

Het explosief lag op zeven meter diepte. Uit onderzoek van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) bleek het te gaan om een raket van Duitse makelij uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens een politiewoordvoerder ging het om een „primitief soort raket”.

Na de vondst zijn woningen in een straal van 100 meter ontruimd, ongeveer 150 mensen vonden tijdelijk onderdak in centrum De Staaij. Mensen net buiten het afgezette gebied werden gewaarschuwd weg te blijven bij de ramen.

Aan het begin van de avond stelde de gemeente een publieksnummer open en ging de website www.crisis.nl online. Het publieksnummer bleef tot tien uur in de avond bemand.

Volgens de politie is het explosief veilig naar het industrieterrein vervoerd, maar ze doet geen mededelingen over de route die gevolgd is. De geëvacueerde bewoners mochten iets na negenen terug naar huis.
bron: www.reformatorischdagblad.nl