Anderhalf jaar geleden begon Pennewaard met haar zoektocht naar gegevens van de kinderen, 22.500 in totaal. Van honderd heeft ze die inmiddels compleet, de meeste met foto. Van een paar honderd kinderen weet ze het een en ander, maar van die overige duizenden nog niets.

,,Ik heb de tijd”, vertelt de 23-jarige in haar woning in Oosterhout. Haar fascinatie voor de oorlog begon als klein – overigens niet joods – meisje toen haar opa verhalen vertelde over een slagersgezin uit Woerden dat werd gedeporteerd. Op haar achtste las ze het dagboek van Anne Frank en daarna verslond ze alles wat met de oorlog te maken had, vooral als het over kinderen ging.

Anne Frank

,,Die kinderen waren net zo bijzonder als Anne Frank, maar niemand kent ze. Ik wil ze uit de anonimiteit halen.” Haar onderzoek begon met het In Memoriam Boek waar ze de namen van de kinderen heeft uitgehaald. Vervolgens heeft ze aan de hand van de telefoongids in Nederland de mensen opgezocht met dezelfde achternamen.

Onder haar bureau in de huiskamer staan 26 ordners met adressenlijsten. Per week doet ze een paar honderd brieven de deur uit met de vraag of de geadresseerde familie is of een joods kind kent met dezelfde achternaam dat in de oorlog is omgebracht. ,,De negatieve reacties die ik heb gehad, zijn op twee handen te tellen. De mensen zijn vooral erg behulpzaam en erg enthousiast over mijn initiatief. Ze vinden het ook mooi dat een jong iemand zich hiermee bezighoudt.”
Heeft u tips voor mevr. Pennewaard, e-mail dan naar aline2@zonnet.nl

Geplaatst met toestemming van A. Pennewaard, 07-08-2002