Het rapport meldt dat onder meer in katholieke ziekenhuizen, kloostertuinen, boerderijen en bosgebieden van de kerk en op begraafplaatsen 4828 buitenlandse arbeiders en 1075 krijgsgevangenen actief waren. Veruit de meesten kwamen uit Polen, Oekraïne en de Sovjetunie.

De oud-voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Karl Lehmann, zei bij de presentatie dat het rapport van zevenhonderd pagina’s de discussie over de rol van de kerk in de oorlog niet afsluit. Hij sprak van een ,,verdere belangrijke bouwsteen op de weg naar het op de toekomst gerichte verzoeningswerk van de christenen in Duitsland en Europa”.
bron: www.brabantsdagblad.nl

Mook krijgt verzetsmonument kunstenaars
donderdag 10 april 2008
MOOK (ANP) – Mook krijgt een monument voor kunstenaars die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet hebben gezeten. Het verzetsmonument wordt op 10 mei onthuld, liet een bestuurslid van de organiserende stichting Jacques van Mourik donderdag weten.

Het monument bestaat uit een keramisch reliëf dat in 1942/43 gemaakt is door de bekende kunstenaar Peter Roovers (1902-1993). Roovers maakte veel oorlogsmonumenten, vooral in het zuiden van het land. Volgens de stichting is het kunstenaarsverzet een van de minst bekende en gedocumenteerde perioden uit de Tweede Wereldoorlog. Ook veel kunstenaars uit de regio Mook zaten toentertijd in het verzet. Alle reden om hen nu te eren, aldus de stichting.