In Barendrecht ligt het graf van W/O Jack Dawson Green, een Australische Spitfire piloot die in maart 1945 bij de Oude Maas crashte.
Zie ook het artikel in de Terugblik van juli/augustus 2010.
Sinds 1981 verzorgen Hans Onderwater en zijn vrouw zijn graf. Sedert enkele jaren gebeurt dat door leerlingen van groep 8 van de Rehoboth basisschool in Barendrecht. Om de vijf jaar komt de familie naar Nederland en is eregast op 30 april, 4 en 5 mei. Ze hebben per email contact met de school.
De ambassadeur bezoekt 1x per jaar de school voor een gesprek met de kinderen en gaat dan ook op bezoek in het gemeentehuis en bekijkt activiteiten in Barendrecht. Hij gaat daarna met de kinderen voor een korte plechtigheid naar het graf.
De gemeente betaalt om de vijf jaar de tickets, het Van der Valk Hotel Ridderkerk geeft 2 weken gratis logies en half pension aan de zuster van de piloot en haar dochter. De Australische ambassadeur is altijd op 4 mei in Barendrecht. Ambassadeur Stephen Brady was een grootse helper in dit alles. Hij is nu secretaris van de Gouverneur Generaal.
Gouverneur Generaal Bryce met haar Hollandse bezoekers.
Hans Onderwater en zijn vrouw Marjoan hebben op 21 maart 2012 tijdens hun bezoek aan Australië ongeveer een uur lang gesproken met de Gouverneur Generaal van Australië, Mrs Quentin Bryce, over de Australische piloot Jack Dawson Green, die in Barendrecht begraven ligt. Ze spraken over het monument aan de Dorpsstraat, het monument in Blaaksedijk, de adoptie door de Rehoboth School, de ontvangsten van de nabestaanden van Green door de burgemeester van Barendrecht, de dodenherdenking. Hans liet haar beelden zien van het Oorlogsverzetsmuseum in Rotterdam, het schilderij en de herinneringen aan operatie Manna.
Zij bleek bijzonder goed geïnformeerd door de diverse ambassadeurs van Australië en wist zelfs dat er binnenkort een bezoek aan Barendrecht is van de huidige ambassadeur.
Een heerlijke lunch, een rondrit in een golfkarretje door de tuinen met kangoeroes, een rondleiding door de residentie. Ja, het was Hans waard om bij 32 graden een jasje en een stropdas te dragen. Daarna was er thee en een fotomoment.
Wat een ervaring!
Het mooiste was wat ze bij het afscheid zei: ‘Please tell the teachers and pupils of the Rehobothschool that government and people of Australia deeply appreciate their commitment and their love for one of the fallen Australians. ‘ (Vertel alsjeblieft aan de leerkrachten en kinderen van de Rehobothschool dat regering en volk van Australië hun betrokkenheid en hun liefde voor een van de gesneuvelde Australiërs diep waarderen’.)
Zij heeft aangegeven dat ze , als ze op een gegeven moment in Engeland is, naar Barendrecht komt om de school te bedanken voor de zorg. Op 28 maart a.s. hebben Marjoan en Hans Onderwater een ontmoeting met de Minister President. Men hecht veel waarde aan wat in Nederland gebeurt op het gebied van herdenken. Hans heeft onze Documentatiegroep ’40-‘45 als onderzoeksinstelling nadrukkelijk genoemd. Ze hebben met de GG gesproken o.m. over Prins Friso, over het bezoek van de GG aan koningin Beatrix en over de fantastische samenwerking tussen Nederlanders en Australiërs in Afghanistan.
Hans Onderwater