Op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten betoonden Koningin Beatrix en president Bush eer aan de 8301 daar begraven soldaten.

Bush begon de dag met een ontbijt met Balkenende. Ook hun ministers van Buitenlandse Zaken, Rice en Bot, schoven aan. Rond datzelfde tijdstip was de begraafplaats in Margraten al volgestroomd met duizenden mensen, die in verband met de veiligheid paraplu?s moesten inleveren.
Op de begraafplaats was het ondanks de duizenden aanwezigen rustig. Dat kon niet gezegd worden van de wegen tussen Maastricht en Margraten, enkele uren eerder. Om 05.00 uur werden de toegangswegen naar de begraafplaats afgesloten. Veel politiemensen die het verkeer moesten omleiden, kenden de route niet, waardoor er files ontstonden op de wegen in de buurt.
Speciale band
Van de verkeerschaos merkten Bush en zijn vrouw Laura niets. Ze werden in een strak gepland schema in hun eigen, gepantserde limousine naar Margraten gereden. Ze ontmoetten daar onder anderen koningin Beatrix en enkele ministers. Bush onderstreepte de speciale band tussen de Verenigde Staten en Nederland en bedankt de mensen van Margraten. Voor de ?wonderful? traditie om graven te adopteren van mensen die ze nooit hebben ontmoet en zo troost te bieden aan hun families. ?Namens Amerika dank ik u dat u onze vrouwen en mannen behandelt als uw zoons en dochters.?
Na de plechtigheid vertrok de president snel naar vliegveld Maastricht Aachen in Beek, waar hij geheel volgens het draaiboek iets na het middaguur opsteeg richting Moskou. Hij was een kleine zeventien uur in Nederland.
De politie heeft rond het bezoek van Bush gisteren zes vredesactivisten aangehouden toen ze te dicht in de buurt van hotel Ch?teau St. Gerlach kwamen. Vier mensen die zaterdag aanwezig waren bij een anti-Bush-demonstratie in Maastricht werden geweerd van de begraafplaats.

Bron: Brabants Dagblad