Vormgeefster/kunstenaar Marjo Dirks uit Tilburg heeft op verzoek van NM Kamp Vught een kraampresentatie voor het Mondiaal Paviljoen ontworpen die vrijheid en onvrijheid symboliseert. Het Textielmuseum heeft een doek geweven op basis van het patroon van de kampkleding die gevangenen droegen. Enkele handige vrijwilligers hebben een constructie gemaakt en honderden lapjes tot een tweede doek genaaid. Met citaten over (on-)vrijheid in de ‘zakjes’ op deze doek nodigt NM Kamp Vught u uit om op te schrijven wat vrijheid voor u betekent.
Verschillende maatschappelijke organisaties hebben activiteiten georganiseerd rondom het thema ?Vrijheid delen is de kunst!?, zoals Mensen in Nood, het Nederlandse Rode Kruis, Divers, Unicef, Oikos, COC, War Child en Vluchtelingenwerk.

MUZIEKPROGRAMMA OP DE PARADE
12:00 Opening door Jan Peter Balkenende en de Keniaanse acrobaten van Jambo Fire.
12:45 Ali B + band
13:15 Kasba
14:00 The Toasters
15:10 Cheb Balowski
16:20 Zuco 103
17:30 Ska Cubano
18:40 Gertrudis
19:40 De Amsterdam Klezmer Band
20:50 Omar Ka & The Fula Band
21:50 Oba?oko

Op het Kerkplein zijn optredens van de percussiegroep Bruce World Rythme, Ann O’Nymous en Tango Querida. Daarnaast zijn er regelmatig optredens te beluisteren en te bekijken van Jongeren 4-en Vrijheid.

KINDERPAVILJOEN
Op het plein voor het Noordbrabants museum is een kinderpaviljoen ingericht voor kinderen met een tipi-tent, workshops, schminken, foto-expositie Hakim in Zuid-Afrika, Nico de Verhalenman, Theater Tj?-min-?, Theater Onwel, straattheater en voorstellingen van Via del Mondo en het Wereldkinderfeest.

TENTOONSTELLING STADSKANTOOR
In het Stadskantoor kunt u de tentoonstelling van het Niod Oorlogskind bekijken. U krijgt een indrukwekkend beeld van de ervaringen van kinderen in oorlogstijd, zowel 60 jaar geleden als recent in diverse landen van de wereld. Of lees het boekje ?Jong zijn in de oorlog?, waarin jongeren verslag doen van de oorlogservaringen van hun opa?s en oma?s.

AFFICHEGALERIJ
Dit jaar is het thema ?Vrijheid delen is de kunst? in beeld gebracht door 40 VMBO-scholieren uit Noord-Brabant. Zij hebben affiches ontworpen en deze zijn verwerkt in vele uitingen op het festival en worden tentoongesteld in het provinciehuis.

Route
Parade, Kerkstraat, Kerkplein, Korte Putstraat, Stadskantoor, Bestuurscentrum en plein voor Noordbrabants Museum.
Vanaf het Centraal Station 15 min. lopen of met stadsbus. Parkeren op transferium De Vliert met gratis bus naar centrum (? 1,50).

Organisatie
Noord-Zuid Bevrijdingsfestival Brabant
Postbus 1395
5200 BK s-Hertogenbosch
email: noordzuidbevrijdingsfestival@planet.nl

Bron:

www.nmkampvught.nl/index.php?id=899