Premier Balkenende opende woensdag in de Martinikerk in Groningen Bevrijdingsdag 2004 met zijn toespraak over het thema Vrijheid is kiezen en delen. Volgens de premier is vrijheid voor Nederlanders tegenwoordig te vanzelfsprekend. „Wij zijn gewend aan onze vrijheid. Misschien daardoor voelen we de waarde ervan in ons eigen leven vaak niet meer zo sterk. We denken maar al te gemakkelijk dat ’anderen’ er wel voor zullen zorgen dat de vrijheid behouden blijft." Balkenende noemde kiesrecht en democratie als grootste vrijheden.
 
De minister–president ontstak vervolgens in het Groningse Stadspark het Bevrijdingsvuur. Wereldkampioen allround schaatsen Renate Groenewold bracht de vlam van Wageningen naar de stad Groningen.
 
In Wageningen maakte prins Bernhard een opmerkelijke keuze. Hij droeg bij het afnemen van het defil? van oorlogsveteranen uit protest een groene commandobaret. Bernhard wilde hiermee duidelijk de commando’s steunen die tegen de komst zijn van een groene baret voor de hele landmacht.
 
De organisatie maakte bekend dat de prins in 2005, zestig jaar na de capitulatie, voor het laatst aanwezig is bij het defil?. Aan de jaarlijkse parade deden ruim 4200 oorlogsveteranen mee. Hun aantal groeit elk jaar door onder meer de deelname van veteranen die zijn uitgezonden naar Libanon, Bosnië, Irak en Afghanistan. Behalve door Bernhard werden de Prinses Irene Brigade, de ’Indische jongens’, de Marva’s en alle andere onderdelen ook toegejuicht door duizenden toeschouwers.
 
Prins Bernhard was niet aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in de Wageningse Johannes de Dooper–kerk voorafgaande het defil?. Pieter van Vollenhoven en zijn zoon Pieter–Christiaan namen de honeurs waar. Bernhard zag zijn kleinzoon even later wel meelopen in het defil? als reservist van de Koninklijke Marechaussee.
 
Op dertien plekken in Nederland werden bevrijdingsfestivals gehouden. Tasha’s World, De Vliegende Panters, She Got Game en Hind vlogen onder meer in een helikopter langs een aantal festivalterreinen. De Vliegende Panters vroeg, in samenwerking met Warchild, aandacht voor de gevolgen van oorlog en geweld voor kinderen. Tasha’s World richtte de aandacht op ontheemden, samen met Mensen in Nood. She Got Game en Hind riepen het publiek op om vrouwen in Irak te steunen voor gelijke rechten.
 
Engelse piloten vroegen in de buurt van Assen aandacht voor zeven gesneuvelde kameraden uit de Tweede Wereldoorlog, die op 20 oktober 1943 in de buurt van Assen neerstortten. Een viermotorige Lancaster PA 474 van de Royal Air Force (RAF) vloog woensdag over de plaats des onheils en bracht onder het toeziend oog van honderden belangstellenden een vliegende groet. De zus van een van de gesneuvelden onthulde een monument.
 
De nationale viering van de bevrijding werd woensdagavond afgesloten met het traditionele 5 mei–concert aan de Amstel in Amsterdam in aanwezigheid van koningin Beatrix. Het Radio Filharmonish Orkest speelde onder leiding van Edo de Waart onder meer muziek van Bernstein en Gershwin. Het droge weer zorgde voor veel belangstellenden langs de Amstel. Het concert eindigde met het gemeenschappelijk zingen van het lied ’We’ll meet again’ van de Britse zangeres Vera Lynn. Tijdens de samenzang voer koningin Beatrix weg op een boot.