De Langstraat – Oud-strijder Roy Clarke is inmiddels 81 jaar oud. De Engelsman vierde zijn 21e verjaardag tijdens de Tweede Wereldoorlog in de maand juni van 1944. ?We zaten toen in St. Oedenrode. Ik moest die nacht de wacht houden en het regende ontzettend.?
Veteranen uit Groot-Brittanni?, Canada en Belgi? kwamen gisteren met oude legervoertuigen vanuit de Stationsstraat het Raadhuisplein in Waalwijk opgereden. Daar werden ze ontvangen door de burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk.
Een 76-jarige inwoonster uit Waalwijk is komen kijken. Ze was 11 jaar toen de oorlog uitbrak. ?Mijn vader had een graan- en meelhandel aan huis in Riel. Toen we schoten hoorden, riep hij heel hard dat we onder de zakken meel moesten gaan liggen.? Ze vertelt verder: ?We woonden langs een spoorlijn. Toen de oorlog was afgelopen, gooiden de bevrijders chocola en sigaretten uit de ramen van de trein naar ons toe?.
Gistermiddag gingen de Britse veteranen naar de hervormde kerk aan de Zuidhollandsedijk in Kaatsheuvel waar zij het graf van D. Price bezochten. De oud-strijders uit Canada en Belgi? bezochten het oorlogsmonument bij het Capelsche Veer in Sprang-Capelle waar kransen werden gelegd.
Een 66-jarige aanwezige uit Waalwijk denkt even terug aan de tijd dat ze in een schuilkelder zat ondergedoken. ?Op een avond kwam een aantal nonnen een nachtje bij ons schuilen. Ze waren op weg van het ene klooster naar het andere. Toen ze de volgende dag hun weg vervolgden, kwamen ze om het leven.?
Net voor de herdenking bij het monument werd bij de iets verderop gelegen brug een naambord onthuld: ?Canadian Engineers Brug?.

bron: brabants dagblad