De wrakken die worden geborgen zijn een Britse bommenwerper, een Handley Page Hampden die in de nacht van 8 november 1941 neerstortte in een weiland van de toenmalige gemeente Berkhout, en een Amerikaanse B24H Liberator, die op 29 juni 1944 crashte in de voormalige gemeente Ursem.

Bij de wrakken liggen mogelijk nog bommen. Ook wordt op twee andere locaties in de gemeente Koggenland gezocht naar twee gedropte, niet-ontplofte bommen, die volgens ooggetuigen van toen daar moeten liggen. Als bommen worden gevonden, moeten maximaal 1150 huizen worden ontruimd.

Volgens burgemeester Sipkes van Koggenland was maandag een historische dag voor Koggenland en de nabestaanden van de inzittenden van de Britse bommenwerper.
Alle bemanningsleden van dit vliegtuig verloren bij de crash het leven. Twee van hen zijn begraven in het Noord-Hollandse Bergen. Van de andere bemanningsleden bevinden zich de stoffelijke resten waarschijnlijk nog in of nabij het wrak.

Gisteren werd een informatiebord over de operatie onthuld. Vervolgens werd op de bergingslocatie in Berkhout de eerste grond afgegraven, waarbij de nabestaanden van de overleden bemanningsleden van de Handley Page Hampden naar voren werden geroepen om hierbij aanwezig te zijn. „Het is in feite een veldgraf”, aldus de woordvoerder van de gemeente.
bron: www.reformatorischdagblad.nl