In het graf liggen vijftien slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij werden in mei 1943 door de Duitsers gefusilleerd. Het ging om een wraakactie na het uitbreken van de Meistaking van 1943, de tweede grote staking tijdens de oorlog. In totaal werden toen in heel Nederland 175 mensen omgebracht.
 
Tot voor kort was de exacte locatie van het graf in de Appèlbergen onbekend. Maar door speurwerk van ??n van de nabestaanden en twee historici, verenigd in de Werkgroep Appèlbergen, kon de plaats in het natuurgebied worden vastgesteld. Ook is gezocht met hulp van infraroodcamera’s van F16’s en het Amsterdamse onderzoeksbureau RAAP.
 
De extreme droogte van de laatste maanden heeft vaart achter de bergingsactie gezet. Het graf bevindt zich in een moerassig gebied. Het water dat er nu nog staat, is deze week weggepompt. Een terrein van 20 bij 50 meter is drooggemalen. Hoeveel kosten er met de operatie zijn gemoeid, is op dit moment onbekend.
 
De nabestaanden van de slachtoffers, onder wie een weduwe die toentertijd een week was getrouwd, zijn onlangs door de werkgroep geïnformeerd. Speciaal voor hen wordt maandagavond in Haren, vlak voordat de werkzaamheden van start gaan, een besloten bijeenkomst georganiseerd. Hulpverleners zullen daarbij aanwezig zijn.
 
De berging maakt onder de nabestaanden veel los. „De komende week is een spannende week”, zegt een van hen. „Als de lichamen worden gevonden, hebben we zekerheid. Eindelijk, na ruim zestig jaar.”