Naar verwachting neemt de operatie zeker vier weken in beslag. De komende tijd krijgen omwonenden en andere inwoners van Hank volop informatie over de berging. Daarvoor worden speciale bijeenkomsten belegd.
In de nacht van 24 op 25 mei 1944 stortte de Halifax neer. Het Britse vliegtuig was op weg naar Aken, en werd neergehaald door een Duitse nachtjager. Alle zeven bemanningsleden uit Engeland, Canada, Zuid-Afrika en Rhodesi? (nu Zimbabwe) kwamen om het leven. Vijf stoffelijke resten bevinden zich waarschijnlijk nog in het wrak. De berging wordt een hele operatie. Naast de vermoedelijke aanwezigheid van stoffelijke resten is de grond mogelijk vervuild door asbest, olie en brandstof. Asbest werd in kleine hoeveelheden gebruikt als isolatie tussen de motoren en de brandstoftanks.
De verwachting is dat er geen zware explosieven in het wrak zitten. Toch wordt het niet helemaal uitgesloten. Als bij de berging bommen worden gevonden, dan moeten die gedemonteerd worden. Binnen een straal van zeshonderd meter is dan sprake van een zogeheten ?schervengevaarzone?. Binnen een straal van driehonderd meter geldt dan een evacuatieplicht.
De bergingswerkzaamheden worden verricht door Heijmans Speciale Technieken uit Opijnen. De verantwoordelijkheid van de uitvoering van het project ligt bij de Werkendamse burgemeester H. Hellegers en kapitein H. Spierings, stafofficier van het Logistiek Centrum van de Koninklijke Luchtmacht.
Bijeenkomst
Omwonenden binnen een straal van zeshonderd meter van de bergingslocatie worden verder voorgelicht op een bijeenkomst, die woensdag 13 juli in zaal De Bron van camping De Kurenpolder wordt gehouden. Op woensdag 24 augustus om 19.30 uur volgt voor de inwoners van Hank en andere belangstellenden een informatie-avond over de berging van de Halifax. Deze avond is in ?t Uivernest in Hank.
Met de berging gaat een langgekoesterde wens van nabestaanden en de stichting Berging Halifax 1944 in vervulling.

bron Brabants Dagblad