Met gepaste tevredenheid kijken we terug op een bewogen periode die in de zomer van 2003 met de oprichting van de Stichting Berging Halifax 1944 begon. Op verzoek van enkele nabestaanden verwoordde onze stichting een diep gekoesterde wens om te komen tot de berging van de vermiste bemanning van de Britse Halifax, serie nr. LV905.
Met de steun van velen heeft de St. Berging Halifax aan de wens van de nabestaanden kunnen voldoen. In opdracht van de gemeente Werkendam startte de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht op 05 september 2005 met een bergingsoperatie teneinde de gesneuvelde bemanning te bergen. Na 5 weken werd de bergingsoperatie succesvol afgesloten.
Het was in de nacht van 24 op 25 mei 1944 dat 7 jonge mannen hun leven verloren in de strijd tegen het Nazisme. Hun Halifax Mk.III bommenwerper maakte deel uit van een armada van 432 vliegtuigen. Met een grootscheepse aanval op de spoorwegemplacementen nabij Aken probeerden de geallieerde luchtstrijdkrachten het toekomstige slagveld in Normandië te isoleren. Op de terugweg werd de LV905 getroffen door vijandelijk vuur en stortte Pilot Eric Wilson en zijn vrijwillige bemanning neer in de Oranjepolder bij Hank.
In memory of:

P/O Eric Benjamin Wilson. Pilot. Southern Rhodesian.
F/O Sidney Glen Peterson. Navigator. Canadian.
F/O Norman Allan Marston. Bomb Aimer. English.
F/Sgt Joseph Henderson. Wireless Operator. English.
Sgt William John White. Flight Engineer. English.
F/Sgt Joseph Thomas Lloyd LeBlanc. Rear Gunner. Canadian.
F/Sgt George Herbert Butler. Mid-upper gunner. English.
We shall not forget.

Voor meer gedetailleerde informatie zie onze site: Stichting Berging Halifax 1944 http://home.hetnet.nl/~pdw34/OHHalifax.htm

Met vriendelijke groet,,

Stichting Berging Halifax 1944
Philip de Witt