In de nacht van 7 op 8 april 1945 worden 702 Franse parachutisten van het  2e en 3e Régiment de Chasseurs Parachutistes, onderdelen van de Britse  Special Air Service in Drenthe en zuidoost Friesland gedropt. Zij moeten verwarring stichten onder de Duitse troepen, diverse bruggen in Drenthe veroveren, het plaatselijke verzet stimuleren en organiseren en inlichtingen verstrekken aan de oprukkende Canadese troepen.
De codenaam voor deze actie is AMHERST.
De parachutisten komen verspreid over heel Drenthe en zelfs in Friesland neer. De Fransen leggen de volgende dagen overal in Drenthe en Friesland hinderlagen en leveren gevechten met de Duitsers waarbij ze ondersteund worden door het Verzet. Geïsoleerde groepjes parachutisten proberen vaak alleen maar te overleven en houden zich met hulp van de bevolking schuil.
Bij de gevechten sneuvelen 33 Fransen en komen 33 burgers om. Bij verschillende andere gevechtshandelingen of acties van de Duitsers komen bij de bevrijding naar schatting nog enkele tientallen burgers om.
  
De excursie gaat langs verschillende plaatsen waar de Fransen in actie kwamen..
Het vertrek is vanaf het NS station te Meppel. Vervolgens via Spier, waar de Fransen op 10 april slag geleverd hebben, naar de Stokersverlaatbrug in Appelscha. Deze brug is door de parachutisten in samenwerking met het plaatselijke verzet veroverd. De lunch is bij restaurant: “De Tuinen van Appelscha”. In de middag worden de plaatsen Gasselte, Orvelte en Westerbork bezocht.

De excursie staat onder leiding van W.Boersma, oud directeur van het Airborne Museum en gids van de Guild of battlefield Guides.
Het vertrek is om 09.30 uur vanaf het NS station Meppel waar om ongeveer 17.00 uur de excursie ook weer beëindigd wordt.
Kosten: € 40,– (incl. bustour, lunch en informatiemap)
Aanmelding voor 1 maart 2009 door overmaking van € 40,– op girorekening 51 13 751 t.n.v. Airborne tours te Oosterbeek o.v.v. “Excursie Amherst”. Maximum aantal deelnemers 50, minimum 30. Men krijgt alleen bericht als er geen plaats meer is of als de excursie niet doorgaat.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met W.Boersma, 0318-639633;
e-mail:  info@airbornemuseum.com of w.boersma@wxs.nl

Documentatie: Het boek “Operatie Amherst”, van J.H.Jansen. Uitgeverij Boom, Amsterdam ISBN 90 5352 770 2. Verkrijgbaar bij J.H.Jansen, tel: 0592 352967 en via de boekhandel.