Begin april 1945 staan twee Canadese Infanteriedivisies, een Canadese en een Poolse Tank divisie plus een Belgisch regiment van de Special Air Service aan de grens van Drenthe klaar om Noord Nederland te bevrijden.
 
Om de Duitsers in verwarring te brengen en om belangrijke bruggen in Drenthe veilig te stellen voor de geallieerde opmars wordt besloten om twee regimenten Franse parachutisten achter de linies te droppen. Ze moeten daarbij ook nog de vliegvelden van Steenwijk, Eelde en Leeuwarden veroveren, het plaatselijke verzet stimuleren en organiseren en inlichtingen verstrekken aan de Canadezen. De codenaam voor deze actie is AMHERST.

In de nacht van 7 op 8 april worden 702 Fransen, verdeeld over 47 groepen (sticks), gedropt bij Meppel, Beilen, Westerbork, Orvelte, Gieten-Borger, Appelscha en Assen. De parachutisten komen echter verspreid over heel Drenthe en zelfs in Friesland neer. De daaropvolgende dagen leggen de Fransen overal in Drente en Friesland hinderlagen en leveren gevechten met de Duitsers waarbij ze ondersteund worden door het Verzet. Geïsoleerde groepjes parachutisten proberen vaak alleen maar te overleven en moeten zich met hulp van de bevolking schuilhouden. Bij de gevechten sneuvelen 33 Fransen en komen 33 burgers om.

Tijdens de excursie wordt per bus diverse plaatsen in Drenthe en zuidoost Friesland, waar de Fransen in actie zijn geweest, bezocht. Dit is onder anderen bij Spier, Appelscha, Gasselte, Orvelte en Westerbork. Op veel van deze plaatsen staan monumenten ter herinnering. Ter plaatse wordt uitleg gegeven over de gebeurtenissen in april 1945. De tour staat onder leiding van W. Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum.
 
Vertrek per bus vanaf het station Meppel om 09.30 uur. Einde 17.00 uur
Kosten: € 40,– (incl. bustour, lunch en informatiemap)
Aanmelding door overmaking van € 40 op girorekening 511 37 51 t.n.v. Airborne tours te Oosterbeek o.v.v. “Excursie Amherst”.
Maximum aantal deelnemers 48, minimum 30. Men krijgt alleen bericht als de excursie volgeboekt is of niet doorgaat
 
Voor meer informatie kunt u contact op nemen met W.Boersma, 0318-639633;
e-mail:  w.boersma@wxs.nl of het Airborne Museum 026-3337710, e-mail: nfo@airbornemuseum.org

Zie ook: www.airbornemuseum.com en www.documentatiegroep40-45.nl
Documentie: Het boek “Operatie Amherst, van J.H.Jansen. Uitgeverij Boom, Amsterdam ISBN 90 5352 770 2. Misschien nog verkrijgbaar bij J.H.Jansen tel: 0592 352967