Het beoogde boek zal de periode behandelen van de opkomst van de NSB in 1936 tot de processen tegen Barendrechtse NSB’ers in 1948. De gemeente is op zoek naar verhalen uit die jaren.

Auteur Onderwater acht de informatie van de Barendrechtse burgers uitermate waardevol. „De generatie van toen wordt steeds ouder. Nu kunnen we nog levende geschiedenis schrijven.”

Tijdens de lezing worden vrijdag ook foto’s getoond, aldus Onderwater. De schrijver hoopt dat inwoners hierbij gezichten en plaatsen zullen herkennen. Veel afbeeldingen die de bevolking te zien krijgen, bleven jarenlang verborgen in verschillende archieven. „Een groot deel van de foto’s is onderdeel van de Duitse verslaggeving.” Volgens Onderwater was het vinden van de platen „een kwestie van dieper spitten dan normaal.”

Het boek wordt samengesteld door zes lokale auteurs, onder wie burgemeester Van Belzen. Het verschijnt in mei volgend jaar.

In de Zuid-Hollandse gemeente werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral gevochten in het dorp Smitshoek en bij de Barendrechtse Brug. Bij de slag om de brug vielen 23 doden.
bron: www.reformatorischdagblad.nl