De barak waar Anne en Margot in werkten, nummer 57, werd in 1957 verkocht, gedemonteerd, per trekker vervoerd naar Veendam en daar weer opgebouwd. Op de plaats waar de barak in Westerbork in de oorlog heeft gestaan, hangt een doek met een grote foto van het gebouw. Het Herinneringscentrum Westerbork was van plan de barak nog voor de herfst af te breken en op te slaan.

Het plan was om het gebouw volgend jaar of het jaar erna terug plaatsen in Westerbork.„Het was een groot belangwekkend oorlogserfgoed. Hier staan helemaal geen barakken meer, dus als je dan de kans hebt een barak in authentieke staat terug te plaatsen, is dit een groot verlies", aldus directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum, die stelt dat er slechts weinig barakken over zijn. „Het noopt ons om op onderzoek uit te gaan".

Meer Westerbork–barakken in beeld
21-07-2009
WESTERBORK (ANP) – Er zijn mogelijk nog twee barakken van het voormalige kamp Westerbork opgespoord. Dat zei Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Westerbork dinsdag.

Dit weekend ging in Veendam een voormalige barak in vlammen op. De barak stond in de Tweede Wereldoorlog in het kamp Westerbork en deed dienst als werkbarak waar onder meer Anne Frank en haar zusje Margot batterijen demonteerden. Het centrum in Westerbork krijgt sinds dit weekend tips binnen van meerdere barakken die in Nederland stonden. „Van de vijftien meldingen die wij binnen kregen waren twee voor ons nog onbekend. De barakken waarvan wij wel het bestaan wisten werden in de crisisjaren voor de oorlog gebruikt in werkverschaffingsprojecten. Dit zijn geen barakken die in het voormalige kamp Westerbork hebben gestaan. De twee nog onbekende barakken staan in Drenthe en in de Achterhoek. Daarvan hebben wij het vermoeden dat het oude barakken zijn die in de oorlog in het kamp stonden", aldus Mulder.

In de oorlog stonden er ruim honderd barakken in het kamp Westerbork. Daarvan staat tegenwoordig slechts één woonbarak, althans een gedeelte daarvan, opgesteld. „Op circa vijf locaties in Nederland weten wij dat er nog delen van barakken staan. In Veendam was er één compleet, waarin landbouwwerktuigen stonden. Die is helaas in brand gestoken”, meldde Mulder. Hij heeft kort na de brand een kijkje genomen bij de restanten. Volgens de directeur is de barak niet volledig in de as gelegd: „Voor Westerbork is hier nog genoeg aan te redden. Ons plan is om deze delen alsnog naar Westerbork te halen.”

In het Drentse Zwiggelte staat nog een complete barak uit het voormalige kamp. Daarin staan varkens. Mulder: „Ook die barak kunnen wij naar Westerbork halen. Maar dan moet er eerst een nieuw onderkomen voor de varkens komen”, zegt Mulder.