De balletvoorstelling is in drie delen:
Alleen (deel I)
Een danser komt het podium op (onder de brug bij Arnhem, hoop ik). Op het podium staat een grote spiegel. De danser danst en danst tot dat hij voor de spiegel komt en een tegenstander daarin vindt, zijn broer, zus, vader, stads-, land-, continent-, wereldgenoot. Als hij in de aanval gaat, gaat het spiegelbeeld in de aanval, als hij in de verdediging gaat gaat zijn spiegelbeeld in de verdediging. Het escaleert, op het podium ligt een helm en nog voordat hij de helm opdoet, gooit hij de helm in de spiegel en de kristallnacht is een feit.

Oorlog (deel II)
Er komen twee x 5 dansers op het podium, zij gaan de strijd met elkaar aan. Op de achtergrond daar waar de spiegel was komen nu zw-filmbeelden van paracutisten naar beneden, komen tanks het podium opgerold, kortom de slag om arnhem wordt getoond. Op de grond (podium) wordt een bittere strijd gevochten. De strijd kent alleen maar verliezers, in een oorlog zijn tenslotte geen winnaars. De doden nemen plaats op hun knieeen, spreiden hun onderarmen en met licht vanuit kikkerperspectief worden er enorme kruizen op de achtergrond geprojecteerd dat uiteindelijk uitgroeit tot een veld kruizen.

Bevrijdt (deel III)
De oorlog is ten einde, de beelden worden nu in kleur geprojecteerd van zingende, vechtenden, huilende, biddende, lachende, werkende en bewondere mensen. (Ramses Shaffy). Op het podium dansen de mensen er zijn 11 dansers.

Deze dansvoorstelling wil ik op 17-9-2004 (60 jaar herdenking) opvoeren in Arnhem maar ook in de rest van Nederland en wellicht van de wereld. Ben u geinteresseerd kijkt u dan eens op www.erikvanloon.nl en klikt u door naar Alleen Oorlog Bevrijdt.

Met vriendelijke groet,

Erik van Loon

ps. ik hoop dat u geinterreseerd, bent dit balletstuk is belangrijk voor het verleden, heden en de toekomst.