Nooit eerder had de wereld massamoord op zo’n onvoorstelbare schaal gezien, en toch kennen slechts weinigen het hele verhaal achter ‘Auschwitz’.


Zestig jaar na de bevrijding van Auschwitz brengt de documentaire de ontwikkeling van het concentratiekamp en de mentaliteit van hen die erbij betrokken waren in beeld, en wordt duidelijk welke plaats het kamp innam in het totale vernietigingsplan dat de nazi’s voor ogen stond.


De zesdelige documentaire streeft ernaar de geschiedenis van Auschwitz zo volledig mogelijk te vertellen. Daarbij is gebruik gemaakt van computeranimaties, gebaseerd op kaarten van het kamp die in de jaren ’90 boven water kwamen, gedramatiseerde reconstructies van beslissende momenten en interviews met mensen die in het kamp verbleven. Onder hen zijn ook voormalige SS-ers.


Het eerste deel van de serie vertelt hoe het kamp tot stand kwam en aanvankelijk een heel ander doel had dan de vernietiging van joden.


Op de bijbehorende website van de BBC zijn vele links te vinden naar achtergrondartikelen.


Wie geabonneerd is op de VPRO-gids leze het artikel ‘Terug naar Auschwitz’ op p. 13 in de gids van deze week, waarin o.m. een interview is opgenomen met BBC-huishistoricus Laurence Rees, verantwoordelijk voor de documentaire.


De documentaire bevat schokkende beelden.


Bron: joods.nl