De aanwezigen stonden stil bij de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 en de moord op miljoenen joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Minister Van der Laan van Integratie had vooral Marokkaanse Nederlanders opgeroepen de bijeenkomst te bezoeken. Dat zou tot meer begrip tussen hen en joden moeten leiden. Niet heel veel moslims hadden gehoor gegeven aan de oproep, maar er waren wel vertegenwoordigers van onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen (LBN). Ook politici als voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, PvdA-Tweede Kamerlid Samira Bouchibti en voorzitter Fatima Elatik van stadsdeel Zeeburg waren van de partij.

„De joodse gemeenschap in Nederland moet veilig en vrij zijn om zijn ding te kunnen doen. Daar werken wij aan mee”, legde Brahim Bourzik van het LBN uit. Hij zei „diep getroffen” te zijn door de herdenking. „Er gaat echt een rilling door je rug”.

Fatima Elatik zei niet te zijn gekomen vanwege de oproep van Van der Laan. „Ik had van tevoren al besloten mee te gaan”. Ze noemde de Holocaust „een deel van de vaderlandse geschiedenis” en „een zwarte pagina”.

De herdenking was beladen door de Israëlische inval in de Gazastrook. Tijdens demonstraties in Nederland riepen deelnemers antisemitische leuzen. Ook waren er gevallen van geweld tegen joodse personen en gebouwen. Hoewel er zondag veel beveiligingsmedewerkers op de been waren, hoefden zij niet in actie te komen: de herdenking verliep rustig en waardig.

De belangstellenden verzamelden zich in het stadhuis van de hoofdstad. Vervolgens begonnen ze aan een stille tocht naar het spiegelmonument ’Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Daar waren toespraken en werden kransen gelegd.

Onder de deelnemers waren verder hoogwaardigheidsbekleders als de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en staatssecretaris Bussemaker (VWS). SP-Kamerlid Van Bommel was er niet bij. Hij had besloten de herdenking te laten schieten. De politicus was in opspraak geraakt omdat hij had meegelopen in een protestdemonstratie waarin onder meer ’Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ werd gezongen.
bron: www.reformatorischdagblad.nl