Verhees maakte onder andere gebruik van gegevens in twee kisten in het gedenkteken in de Oranjegalerij in het stadhuis. "Daarin zit een lijstje met 41 namen, onder wie die van 17 militairen en 13 verzetsmensen. Ook wordt in een document in het gedenkteken het aantal van 515 burgerslachtoffers in Den Bosch genoemd. We weten niet precies hoe dat is opgebouwd, maar het lijkt wel een redelijke schatting", aldus Verhees.
Tot in totaal 656 namen komt Verhees, die alle in het boek worden vermeld. Onder hen 34 militairen, 25 mensen die als gevolg van verzetsactiviteiten omkwamen, 13 mensen die gedwongen in Duitsland werkten in het kader van de Arbeitseinsatz, 338 burgerslachtoffers, 291 Joden, en 83 burgers uit Rosmalen, Engelen en Bokhoven, en Empel en Meerwijk. "Dit is echter geen officiële lijst van de gemeente, maar een lijst op basis van beschikbare bronnen, een momentopname."
Bij het samenstellen van de lijst was het vooral zaak diverse namenlijsten en gegevens uit de burgerlijke stand te combineren, dubbeltellingen te voorkomen en vergeten namen op te sporen. Maar toen kwamen de vragen. Telt Theodorus Henskens mee, die net na het uitbreken van de oorlog in september 1939 in de Atlantische Oceaan verdronk? En de Rosmalense broers Jansen die op 20 mei 1945 overleden na het spelen met een granaat? De eerste is in het overzicht niet meegenomen, de twee laatsten wel. Een bijzonder ‘geval’ is Heinrich Jonkmanns, een Duitse slager die in Rosmalen woonde en werkte. Als Duits dienstplichtige werd hij opgeroepen om tegen de Russen te gaan vechten. Daarbij kwam hij om op 1o februari 1943. Ook zijn naam staat op de lijst Rosmalense slachtoffers.
bron: www.brabantsdagblad.nl