Eerde – Vorig jaar was de Amerikaanse ambassadeur Clifford Sobel ook al in Eerde, tijdens de 59ste herdenking van de start van operatie Market Garden. Even daarvoor was zijn vader overleden. Aan zijn sterfbed sloeg Sobel een boek open, dat handelde over de Tweede Wereldoorlog. ?Het was zo ongelooflijk toevallig. Precies op de bladzijde die ik opensloeg stond een brief van de weduwe Wingard. Zij betuigde daarin haar dankbaarheid aan de Eerdse bevolking, die het voor haar mogelijk had gemaakt om het graf van haar man te bezoeken in Margraten.? Sergeant Jake Wingard kwam in september 1944 om het leven in de Eerdse molen tijdens zware gevechten met de Duitsers.
Sobel hoorde vorig jaar van de plannen in Eerde om de molen, die in die periode onherstelbaar werd beschadigd, te restaureren en in zijn oude staat terug te brengen. Hij beloofde te gaan bekijken of er in de Verenigde Staten misschien geld los te peuteren was voor dit doel. ?Ik ben daar nog mee bezig, dus ik kan er op dit moment nog niets over zeggen.?
In zijn toespraak aan de hoogbejaarde Amerikaanse veteranen, hun familieleden, Amerikaanse militairen in actieve dienst en de Eerdse bevolking legde hij uit waarom hij Amerikaans geld wil vergaren voor de molen in Eerde. ?This place here is as much American as it is Dutch (deze plek is net zo veel Amerikaans als Nederlands).?
Bij een zonovergoten Geronimo-monument in Eerde werden vele warme woorden van dankbaarheid uitgesproken richting de nog in leven zijnde Amerikaanse veteranen die de lucht boven het dorp zestig jaar geleden zwart kleurden met hun parachutes. Een tiental oude mannen, al dan niet in rolstoel lieten zich de toespraken welgevallen. Ook toen de leerlingen van groep 8 van de Petrus en Paulusschool een voordracht in het Nederlands hielden, filterden ze eruit dat de jeugd het vuur van de bevrijding ook na zestig jaar nog brandend wil houden. Over hun hoofden vlogen een Dakota en een Mitchell. Uit het eerst genoemde toestel sprongen ze, gisteren op de kop af zestig jaar geleden. Dit jaar is waarschijnlijk de laatste grote herdenking waarbij ze aanwezig kunnen zijn.

Bron Brabants Dagblad