Op het plein bij café-restaurant De Bijenkorf was een parcours uitgezet over opgeworpen zandbergen, waar men zich in een jeep kon laten rondrijden.
In De Bijenkorf had ons bestuurslid André de Rijck een indrukwekkende tentoonstelling over illegale pers met daarnaast veel originele aanplakbiljetten uit oorlogstijd.
Het museum zelf trok zelf deze dag veel bezoekers die de prachtige diorama’s en ander uniek materiaal konden bewonderen over de oorlog in Nederland en Nederlands-Indië.
Een bezoek aan het museum is een echte aanrader, zie http://www.museumdebewogenjaren.nl 
Bij het Museum De Bewogen Jaren stonden twee kramen van de Documentatiegroep ’40-’45 met daarachter onze nieuwe voorzitter met zijn vrouw en ondergetekende.

’s Morgens wat moeten improviseren om de kramen te kunnen overdekken, ’s middags werden onze inspanningen beloond toen een korte maar felle regenbui ons teisterde.
Alles op de kramen bleef droog en de luifel werd een schuilplaats voor bezoekers die droog wilden blijven.
 Een dag vol spontane en enthousiaste bezoekers, één minder prettige bezoeker zag kans uit een boek een bladzij te scheuren met uniformen uit de oorlogsjaren.
Kwestie van mentaliteit zullen we maar denken.
Gelukkig waren de andere contacten zeer plezierig en konden we bezoekers soms een antwoord op al langlopende vragen geven en konden we meer bekendheid geven aan onze jubilerende Documentatiegroep ’40-’45.

De organisatoren Ad Blous en John Meulenbroeks mogen met voldoening op deze dag terugzien. Hun doel om het museum De Bewogen Jaren op de kaart te zetten is uitstekend gelukt, zij hebben de honderden bezoekers een interessante en aangename dag bezorgd.
De enige bij wie het museum niet op de kaart stond was de piloot van de Harvard die boven de menigte in Hooge Mierde een speciale editie van de Vliegende Hollander zou droppen.
Hij kwam aanvliegen via Reusel, zag daar een menigte en dropte de pamfletten boven een hippisch gebeuren. Hopelijk zijn de paarden niet geschrokken van deze onverwachte reclame voor het museum De Bewogen Jaren.
Wij hebben nog genoten toen alle voertuigen vertrokken en zijn toen gaan opruimen.
Onze hartelijk dank voor de Brabantse gastvrijheid en de organisatie van Ad en John die van deze dag een geweldig succes gemaakt hebben.

© Dirk Docter