Op 11 september 1944 overschrijden de eerste geallieerde troepen de grenzen van nazi-Duitsland. Er is echter nog ??n enorme barri?re te nemen: de Siegfriedlinie of Westwall.

Westwall is de naam van de Duitse verdedigingslinie langs de Duitse westgrens. De linie loopt van Kleef, bij Nijmegen, tot de grens met Zwitserland. Tussen 1936 en 1940 heeft Duitsland duizenden constructies aangelegd, van simpele antitankhindernissen tot complete bunkersystemen.

Eind augustus 1939 zijn er al 16.455 voltooide bouwwerken. Gedurende de oorlog bouwt Duitsland nog verder aan deze enorme verdedigingsmuur.

Als op 19 september 1944 vrijwel heel Zuid-Limburg is bevrijd, houden de Duitsers het oostelijke deel van Kerkrade, dat zij als zeer belangrijk voor de verdediging van de Siegfriedlinie zien, nog bezet. Zondagavond 24 september krijgt de politiechef van Kerkrade bevel van de Duitsers de 30.000 inwoners van de stad te evacueren. De volgende morgen trekt een trieste stoet burgers, bepakt en bezakt, de stad uit. Pas op 5 oktober wordt het oostelijke deel van Kerkrade door het 120e Infanterieregiment ingenomen. De slag om de Siegfriedlinie, beter bekend als het Ardennenoffensief, duurt dan nog maanden.

12 september

Noorbeek en Mheer, de eerste Nederlandse plaatsen, bevrijd. Brugge valt zonder slag of stoot in geallieerde handen.

13 september

De 30e Infanteriedivisie van het Amerikaanse 1e Leger bevrijdt Margraten. De 28e Amerikaanse Infanteriedivisie opent de aanval op de Siegfriedlinie of Westwall. Het laatste transport van Westerbork naar Bergen-Belsen vindt plaats.

14 september

Gulpen, Meerssen en Maastricht bevrijd. De 28e Amerikaanse Infanteriedivisie trekt op naar het Duitse Roscheid. De Amerikaanse 4e Infanteriedivisie dringt door de Westwall.

15 september

Russische troepen bevrijden Sofia in Bulgarije. De Amerikaanse 1e Infanteriedivisie dringt door de Westwall. Amerikanen landen op Palau en Morotai bij de Filipijnen.

16 september

Het 19e Amerikaanse legerkorps bevrijdt na zware gevechten Valkenburg.

17 september

Operatie Market Garden gaat van start. Een Britse luchtlandingsdivisie landt in Arnhem.

18 september

Eindhoven bevrijd. De Amerikaanse 266e Divisie bevrijdt Brest in Bretagne.

Door: Herman Postema
Bron: Reformatorisch Dagblad