De 98-jarige Willem Hardeman is gisteren geëerd met een Mobilisatie Oorlogskruis. Bron: Defensie.nl

De 98-jarige Willem Hardeman is gisteren geëerd met een Mobilisatie Oorlogskruis. 75 jaar geleden zette hij zijn leven op het spel voor de verdediging van Nederland. Als dank spelde Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp hem persoonlijk het kruis op bij het Veteraneninstituut in Doorn.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp speldt de 98-jarige Willem Hardeman het Mobilisatie Oorlogskruis op.
Willems zoon Jan Hardeman gaf aan dat zijn vader zich zeer vereerd voelt: “Dit maakt indruk. Hij geniet hier met volle teugen van, geweldig.” Tegelijkertijd zei Hardeman zijn handelen volkomen vanzelfsprekend te vinden.

Onder vuur
Al in 1937 werd Hardeman militair. Toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen, was Hardeman als chauffeur gestationeerd in Den Helder. Op de een na laatste oorlogsdag moest hij een kanon naar Anna Paulowna brengen. Terwijl hij met het zware kanon door de duinen ploeterde, nam een Duits vliegtuig hem onder vuur.

In het pikkedonker
Deze gebeurtenis verhinderde niet dat Hardeman verder ging met zijn werk. Hij haalde munitie in Halfweg en reed ’s nachts naar Kornwerderzand, het bunkercomplex op de Afsluitdijk waar de Duitse opmars wel werd gestopt. Deze niet ongevaarlijke tocht in het pikkedonker maakte hij zonder zijn lampen te kunnen gebruiken. Achterin had hij slechts zijn karabijn.

Moed en vastberadenheid
Middendorp: “Uw optreden vergt moed en vastberadenheid. Zelf zegt u daarover: ‘Wat niet van jou is, daar moet je vanaf blijven’. Die mening deel ik geheel met u. Verhalen als die van u zorgen dat de boodschap écht overkomt. Zij motiveren mij in ieder geval om steeds opnieuw te strijden voor andermans vrijheid en veiligheid, overal ter wereld.”

Hardeman had er zelf nooit aan gedacht om het mobilisatiekruis aan te vragen. Dat hij het ereteken op zijn 98ste alsnog krijgt, is te danken aan een medebewoner in het bejaardencentrum die hem voordroeg.