SS-troepen in actie op de Utrechtseweg Arnhem (collectie W. Boersma)
Het 1e en 3e parachutistenbataljon kwam op 18 september vast te zitten in huizen op anderhalve kilometer van de brug. Slechts een deel van het 2e bataljon plus toegevoegde eenheden bereikten de Rijnbrug in Arnhem.
Generaal-majoor Urquhart raakte verwikkeld in de straatgevechten bij het St. Elisabeths Gasthuis en was gedwongen zijn toevlucht in een woonhuis te zoeken. Gedurende de volgende 15 kritieke uren van de slag was hij niet in staat leiding te geven aan zijn divisie.
Op de avond van 17 september installeerde de 16e Parachute Field Ambulance zich in het
St.Elisabeths Gasthuis en begon met het behandelen van gewonden.
Op 18 en 19 september probeerden het 1e, 3e en 11e parachutistenbataljon en het 2e bataljon, The South Staffordshire Regiment tevergeefs de Duitse linies te doorbreken. Na felle gevechten met Duitsers in het gebied van de wijk Lombok, rond het St. Elisabeths Gasthuis en de straten Onderlangs en Bovenover was de strijd aan het einde van de middag van 19 september voorbij. Van de vier bataljons die naar Arnhem waren getrokken om de Britten bij de brug te versterken keerden niet meer dan 500 man naar Oosterbeek terug.
De 1e Britse Luchtlandingsdivisie had het initiatief in de operatie verloren en zou het ook niet meer herwinnen.
Britse Krijgsgevangenen (collectie W. Boersma)
Opgave voor 1 juni 2007 door telefonische opgave bij het Airborne Museum “Hartenstein” tel: 026-3337710 of per e-mail info@airbornemuseum.com en gelijktijdige overmaking van €. 17,50 op girorekening: 4403641 t.n.v. Vereniging Vrienden v/h Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van: Battlefield tour 9 juni.
of W.Boersma, tel/fax: 0318-639633, e-mail: w.boersma@wxs.nl