IMG_0791,pi3BORGER – 70 jaar na dato start in Het Hunzehuys in Borger een unieke expositie over Operatie Amherst.

In de centrale hal van de MFA zijn een uitgebreide foto-expositie en origineel materiaal te zien over Operatie Amherst. Operatie Amherst was de codenaam voor de luchtlanding acties van zo’n zevenhonderd Franse parachutisten. Het was de laatste grote luchtlanding van de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden de Fransen boven Drenthe afgeworpen om achter de Duitse linies verwarring te stichten om zo de geallieerde opmars te vergemakkelijken.

De opening van de expositie vindt plaats op woensdag 8 april om 11:00 door wethouder A. Trip. Daarna zal Joël Stoppels van Battlefield Tours Groningen een korte presentatie verzorgen. Buiten de MFA wordt de geschiedenis in beeld gebracht door een re-enactment groep met o.a. een Franse SAS-jeep.

De expositie is voor iedereen te zien tijdens de openingstijden van Het Hunzehuys tot 6 mei 2015.De voorwerpen, foto’s en panelen zijn ter beschikking gesteld en ingericht door Wybo Boersma en het Airborne Museum Oosterbeek.

Met de expositie “Operatie Amherst” heeft Borger een voor Drenthe uniek stuk geschiedenis binnengehaald. De landingen luidden de bevrijding in van Drenthe en daarmee van Borger, dat op 12 april werd bevrijd door Poolse troepen.

De opening op 8 april is het startschot van de uitgebreide viering van 70 jaar vrijheid in het weekend van 11/12 april. Het complete programma vindt u op www.bb70.nl