Zaterdag 5-10.

Aangezien onze bestemming, Oradour-sur-Glane niet in een dag te bereiken en te bezoeken is, overnachten we in Limoges.

De volgende ochtend zijn we bij het herdenkingscentrum van Oradour, een gids neemt ons mee door het museum en via de aanloop naar de tweede wereldoorlog naar de fatale gebeurtenissen van 10 Juni 1944.

De 2e SS pantserdivisie “Das Reich”, regiment   “Der  Führer heeft bevel gekregen om, na de invasie in Normandië van 6-6-1944, richting het invasiegebied te gaan.

Onderweg worden door hen in de stad Tulle 99 mannen opgehangen in de straten van de stad.

Dit n.a.v. een aanval op Duitse militairen die daar gelegerd waren, daarbij kwamen er een veertigtal om. Op 9 Juni vond er een overleg plaats met de lokale Duitsgezinde militie en besloten werd om, als wraakactie, in een naburig dorp een bloedbad aan te richten.

Uiteindelijk kwamen er 642 mannen, vrouwen en kinderen om.

President Charles de Gaulle bezocht in de jaren vijftig het “Village Martyr” en besloot dat de ruines als stille getuigen moesten blijven staan en zo als monument vandaag de dag te bezoeken zijn.

Aan het einde van de rondleiding  kom je via gang met foto’s van de vele slachtoffers bij  een trap bij de ingang van het dorp.

Op de muren van sommige door brand geteisterde huizen, is vermeld wie hier een cafe, kruidenierszaak, hotel etc. had.

Namen die we later op de begraafplaats tegen kwamen.

In zes schuren/loodsen waren de mannen verzameld, slechts 6 ontsnapten de moordpartij, de rest vond de dood door de kogels van de Duitsers.

Wie nog niet meteen dood was werd met een pistoolschot uit zijn lijden verlost.

Hierna sleepten de soldaten, stro en hout aan en stapelden dit op de lichamen, dit werd aangestoken en het dorp veranderde in een vuurzee.

Wat gebeurde er ondertussen met de vrouwen en kinderen die men in de kerk had verzameld?

Ook daar werd na het afgaan  van een soort bom die verstikkende rook produceerde, geschoten op de menigte. Ook hier weer de zelfde methode, na de schietpartij, werd alles in brand gestoken.

Meer dan 450 vrouwen en kinderen kwamen om het leven. Slechts een vrouw, Mevrouw Rouffanche, ontsnapte.

In de ondergrondse crypte zijn voorwerpen tentoongesteld die gevonden werden na de gebeurtenissen op 10 Juni 1944. Op de wanden alle namen van de slachtoffers.

Vlak achter de crypte, de begraafplaats met achterin het grote monument met het massagraf van hen die niet geidentificeerd konden worden.

Stil wordt je van de graven met allen dezelfde datum: 10-6-1944. Sommigen voorzien van de foto’s, opvallend dat er veel (zeer) jonge kinderen bij zijn.

S’Middags weer richting Tours in de Loirestreek, want daar volgde de rest van onze reis.

7 Oktober, op het programma staat een bezoek aan het grote tankmuseum in Saumur, met 880 voertuigen het grootste museum in zijn soort!

In de verschillende hallen zijn de voertuigen, voornamelijk tanks, opgesteld naar een periode uit de vorige eeuw. Bij binnenkomst staan de tanks uit de eerste wereldoorlog, unieke exemplaren, zoals de St Chamond en de Schneider CA-1. Een volgende hal is volledig gevuld met Duitse pantservoertuigen uit de tweede wereldoorlog, waaronder hele zeldzame; Tiger 1 en 2, Panther, Marder, Hummel en de Nasshorn.

Ook de geallieerde kant was niet vergeten, ook hier weer mooie voertuigen.

Een eerbetoon aan de   Franse, Duitse en Engels/Amerikaanse militaire leiders tijdens WO 2, werd gestalte gegeven door wassen beelden met bijbehoorende voertuigen.

O.a. De Gaulle, Patton. Rommel en Genraal Leclerc staan in “the hall of the great men”.

In de andere hallen veel bijzondere moderne tanks en andere pantervoertuigen.

Terecht een bijzonder museum en voor ons een hoogtepunt!

Saumur zelf met zijn kasteel is ook zeker een bezoek waard.

8 Oktober. Een vrije dag in Tours.

Een stad met een fraai station en dito stadhuis.

Bij de oever van de Loire een aantal oorlogmonumenten van de strijd in de tweede wereldoorlog en Algerije. Vlakbij het grote monument van de deelname van de Amerikanen aan de eerste wereldoorlog. Een fontein met daarin een zuil  met aan de zijkant 4 beelden die de 4 divisies moeten symboleren van het S.O.S. ( Services of Supply) dit waren de troepen die de aanvoer van allerlei zaken naar het front verzorgden. De “wapenfeiten”van deze soldaten logen er niet om, meer dan 1000 mijl aan spoorrails aangelegd, het assembleren van 1500 locomotieven en 18000 wagons die in delen vanuit de Verenigde Staten waren aangevoerd en de bouw van hospitalen met een capaciteit van meer dan 192000 bedden!

Op 9 Oktober staat in de ochtend het kasteel van Chenonceau op het programma.

Het is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel over het water van de rivier de Cher ligt en het bezienswaardige en goed onderhouden tuinen heeft. Het kasteel is in privébezit en is het hele jaar geopend.

Dat het kasteel ook een belangrijke rol speelde in beide wereldoorlogen is minder bekend.

In de Eerste Wereldoorlog was in het kasteel zelf een militair hospitaal gevestigd.

In een bijgebouw was een tentoonstelling om dit feit te tonen.

In de volgende oorlog vormde de rivier de Cher de grens tussen het bezette- en Vichy Frankrijk.

Wie wilde vluchten naar Vichy, kon met hulp van de beheerder van het gebouw via de benedenverdieping door de deur aan het eind de vrijheid bereiken!

Naast de voornoemde feiten over beide wereldoorlogen, is het kasteel ook van betekenis geweest bij de geschiedenis van de Franse koning Hendrik II. Hij liet hier zijn maitresse, Diane de Poitiers wonen.

  S’Middags brachten we een bezoek aan Amboise, in het gelijknamige kasteel ligt de beroemde wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci begraven.

Op 10 Oktober vertrokken wij richting Nederland.

Doordat Parijs op onze route lag, konden we nog even door deze stad touren en van zeer dichtbij o.a. de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe bewonderen.

Een geslaagde reis met een aantal interessante dagen.

Voor volgend jaar staat op 18 en 19 April, de eerste wereldoorlog als thema op het programma.

Rond Ieper zijn nog zeer veel plaatsen die herinneren aan de strijd in de Ieper-Boog.

Ons volledige programma en prijs van dit uiterst interessante weekend staat op de website:

www.historyonsite.nl.

Het doel van onze najaarsreis  2020, is op dit moment nog niet bekend, houdt daarom regelmatig onze site in de gaten.

Hans Rombouts