A3-Affiche-Weekend_van_het_Oorlogsboek-1000px

Iconische Beelden

Foto’s uit de Tweede Wereldoorlog staan centraal tijdens het vierde Weekend van het Oorlogsboek in het Airborne Museum. In het bijzonder foto’s die recent zijn opgedoken uit schoenendozen of vergeelde fotoalbums. Zelfgemaakte beelden die vaak, behalve door de naaste familie, nooit door anderen zijn aanschouwd. Veel van deze foto’s zijn indrukwekkend door hun compositie en het historische moment waarop ze genomen zijn. Je zou ze iconische beelden kunnen noemen. Maar kunnen nieuw ontdekte foto’s nog iconische beelden worden, zeventig jaar na dato?

Het Weekend van het Oorlogsboek bestaat uit een boekenbeurs op zaterdag en interviews met gerenommeerde auteurs op zondag. De boekenbeurs is al jaren een vast onderdeel bij het Airborne Museum en vindt in het park rondom het Airborne Museum plaats. Ook de Documentatiegroep ’40-’45 is aanwezig!

Programma Weekend van het Oorlogsboek in Airborne Museum ‘Hartenstein’
Zaterdag 30 mei 2015 Boekenbeurs 09.30-15:00Zondag 31 mei 2015 Bekende auteurs over Iconische beelden 14:00-16:00
Teken workshop met Hennie Vaessen 14:00-16:00

Boekenbeurs op zaterdag 30 mei van 09.30-15:00
Op zaterdag 30 mei organiseert de Verenging Vrienden van het Airborne Museum voor de 24e keer de boekenbeurs in het aan het museum gelegen Park Hartenstein.

De markt is gratis te bezoeken. Standhouders verkopen tweedehands boeken en documenten over de Tweede Wereldoorlog.

Van 09.30 tot 15.00 uur is iedereen hier welkom om door meters boeken te snuffelen.

Er worden ruim 40 standhouders verwacht. De boekenbeurs is de enige boekenbeurs die alleen de Tweede Wereldoorlog tot onderwerp heeft.

Lezing op zondag 31 mei van 14:00-16:00
Op deze zondagmiddag gaan schrijvers Ingrid D. Jacobs en Joost Rosendaal in gesprek met Ton Schulte over hun recent gepubliceerde fotoboeken. Naast de vele fraaie foto’s brengen de auteurs ieder hun eigen verhaal. Ondersteund door de beelden, want ‘één beeld zegt meer dan duizend woorden’, leverden ze een gedegen wetenschappelijk werk op.

Ingrid D. Jacobs, freelance schrijver en wetenschapsjournalist, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en schrijft over cultuur en geschiedenis. Zij heeft een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan. In 2014 publiceerde zij Arnhem 40-45 (WBooks 2014), een boek waarin zowel de tekst als de honderd foto’s het verhaal van de oorlog in Arnhem vertellen. Ze koos foto’s van Duitse, geallieerde en Nederlandse fotografen. Arnhem 40-45 toont het dagelijks leven van een stad onder bezetting in oorlogstijd.
Joost Rosendaal is als universitair docent politieke cultuurgeschiedenis verbonden aan de faculteit Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. In eerdere interviews maakt hij een uitgesproken vergelijking tussen beelden uit de Tweede Wereldoorlog met hedendaagse oorlogsbeelden en verwijst hij naar het feit dat herdenken van vrijheid en vrede zeer belangrijk is. Met zijn boek De bevrijding in beeld, Van Neerpelt tot Wesel, 1944-1945 (Vantilt 2014) laat hij de verschillende kanten zien van de bevrijding van en strijd om Zuid-Oost Nederland en het Rijnland.
Beide auteurs vertellen over hun werk, worden geïnterviewd en bezoekers krijgen de gelegenheid vragen te stellen. Gespreksleider van het gesprek is kunsthistoricus Ton Schulte, werkzaam bij CASA (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem) en als theoriedocent bij ArtEZ Arnhem. Ook hij heeft zich verdiept in fotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog en stelde de publicatie Emmy Andriesse: Arnhem september ‘45 samen.
De inleiding wordt verzorgd door de conservator van het Airborne Museum, Marieke Helsen.