Voor onze 2 daagse historische reis stonden een aantal historische plaatsen op het programma.
Een aantal hadden te maken met de gevechten die van September 1944 tot Februari 1945 plaatsvonden. Een stuk van de Nazi ideologie is terug te vinden in de Ordensburg Vogelsang.
Ook de stad Trier waar ons hotel zich bevond heeft te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog, hier zijn heden ten dag nog sporen van bombardementen en gevechten.
Op zaterdag 23 April vertrokken wij naar ons eerste doel, de Ordensburg Vogelsang.
Hier kregen wij, on de deskundige leiding, een rondwandeling door enkele gebouwen en op het terrein.
De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel. De burcht is tussen 1934 en 1936 gebouwd naar ontwerp van Clemens Klotz..
Tot 1939 werden in de Vogelsang vijfhonderd “Ordensjunkers” opgeleid, onder andere in
rassenfilosofie en lichamelijke opvoeding. De afgestudeerden zouden de toekomstige leiders van het Derde Rijk worden.
Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 werden de leerlingen opgenomen in het leger en maakten deel uit van de invasiemacht die Polen binnenviel. Gedurende de oorlog maakte de Wehrmacht nog gebruik van het complex.→
Het Amerikaanse leger veroverde Burg Vogelsang in 1945 en bleven er tot 1950, daarna werd het kamp door de Belgen gebruikt als legerplaats, zij doopten dit: Kamp Vogelzang.
Het Belgische leger vertrok tenslotte in 2006 en alles werd teruggeven aan de Duitse overheid. Heden ten dage is het een onderdeel van Naturpark Eifel.
Op het terrein bevindt zich ook het Rode Kruis Museum.
Vanuit Vogelsang reden we naar een Russich ereveld in Simmerath, hier liggen 2322 Russische mannen, vrouwen en kinderen begraven, allen slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.
Tevens brachten wij een bezoek aan 2 Duitse militaire begraafplaatsen.
Hürtgenwald:
Op deze oorlogsbegraafplaats liggen 3.001 oorlogsslachtoffers begraven die omgekomen zijn tijdens de slag om het Hürtgenwald. 2.925 Duitse soldaten, 35 burgers, 27 Russen, 13 Polen en 1 Belg.
Vossenack. Met 2347 gesneuevelden. Onder hen 35 die, na de oorlog, om het leven kwamen bij het opruimen van explosieven.
Zondag 24 April stond een rondwandeling door Trier op het programma.
Deze oude stad met Romeinse roots droeg ook nog de sporen van WO 2.
De Port Nigra. Nu en hieronder in 1945.
De grote markt met rechts de “Steipe”.
En in de Tweede Wereldoorlog:
Ons laatste reisdoel was “Katzenkopf” in Irrel, een onderdeel van de Westwall.
De van 1937 tot 1939 gebouwde bunker „Katzenkopf“ is de meest noordelijke en vanddag de einige bunker van de voormalige „Westwall“ die te bezichtigen is. Hierin is in drie toegankelijke verdiepingen het Westwallmuseum ingericht met een interessant overzicht van fotodocumentatie en wapens.
Interieur Panzerwerk deze gang zou aan moeten sluiten op een spoorwegtunnel diep in de berg, dit is niet gerealiseerd.
Tenslotte weer terug naar huis via de Belgische Ardennen waar we nog sneeuw hadden onderweg.
Hans Rombouts
www.historyonsite.nl