De voornaamste moeilijkheden vormen de bevoorrading en het gebrek aan kaarten van de streek. De plaatselijke bevoling is echter meer dan behulpzaam.


De Engelse Guards zitten al in Arras en Aubigny aan de Scarpe, een bijrivier van de Schelde. Of ze morgen Belgie bereiken, is onduidelijk. Omdat men eerst de Duitsers de pas wilde afsnijden met luchtlandingstroepen bij Doornik zou de opmars worden vertraagd, maar dat plan is alweer verlagten omdat de vliegtuigen beter elders kunnen worden gebruikt.


Aan de Kanaalkust hebben de Canadezen Dieppe bevrijd. De grote havenstad Le Havre, die nog verdedigd wordt, is helemaal ingesoten.


Intussen vorderen de Amerikaanse tanks van Patton zo mogelijk nog sneller. Ze hebben de Marne overgestoken en Reims bevrijd. Nu rukken ze Oostwaarts op naar de Maas, richting Verdun en Metz.


Precies vandaag moet Sir Bernard Law Montgomery, de grote voorstander van een snelle opmars, het opperbevel van de geallieerde landstrijdkrachten afstaan aan generaal Eisenhower. Hij staat nu op gelijke voet met de Amerikaanse generaal Bradley. Om de pil te vergulden heeft de Britse regering Montgomery tot veldmaarschalk bevorderd.


Bron: BRTN/Tim Trachet 1994